Asun metsän keskellä mitä rauhallisimmassa ja fantastisimmassa paikassa. Sinne ei eksy kukaan, joka ei tiedä paikastamme. Mutkitteleva soratie, jonka keskellä kasvaa ruohoa, vie läpi metsien läpi ja yli hitaasti virtaavan joen.
Mutta talomme ei ole viimeinen tiellämme. Ennen meitä asuu mies, jonka maatilan mukavuuksista myös me pääsemme nauttimaan.

Mies elää tilalla ja viljelee maataan säästeliäästi. Hän inspiroi minua monella tapaa. Ihminen, jolla on pala maata, prioriteetteja elämässä eikä materian kaipuuta, voi elää rikasta ja harmonista elämää hyvin vähillä resursseilla.
Aiemmin hän sai lihaa teurastamalla lampaitaan ja kanojaan. Enää hän ei tee niin vaan on siirtynyt viljelemään papuja, joista saa proteiinia toisella tavalla kuin lihasta.

Hän viljelee laajoilla maillaan muun muassa soijapapuja, ruskeita papuja ja kidneypapuja. Niiden ansiosta hän pärjää talven täysin oman maansa antimilla.
Pavuista puhutaan nyt enemmän kuin koskaan, ja saatavilla on paljon reseptejä ja tietoa siitä, kuinka hyödyllistä ravintoa ne ovat. Mutta niiden viljelemisestä ei löydy paljonkaan tietoutta. Naapurini osti ruokakaupasta papuja, jotka normaalisti on tarkoitettu ruoanlaittoon eikä viljelyyn. Hän liotti papuja ja kylvi ne sitten suoraan ulos maahan. Ja pian hänellä oli papuja viljeltävänä.

Aluksi hän kasteli reilusti mutta myöhemmin hyvin säästeliäästi. Pavut ovat kestäviä eivätkä vaadi paljon hoitoa. Kypsät pavut jätetään taimeen, kunnes taimi alkaa kuihtua. Silloin taimet sidotaan usean taimen nipuiksi, ja niput ripustetaan kuivumaan ylösalaisin kuivaan paikkaan.

Kun taimet ovat riippuneet muutaman viikon ajan, on aika korjata palot. Palot ovat silloin haljenneet, ja papujen vapauttaminen käy melko helposti. Laita pavut tiiviisiin purkkeihin. Huolehdi, että pavut ovat todella kuivia, jotta ne eivät ala homehtua purkissa.
Ensi vuonna aion itsekin viljellä erilaisia papuja. Sain todella paljon inspiraatiota vieraillessani naapurini luona! Opin myös, että pavuista voi tehdä jauhoja, ja jauhoa voi käyttää leivän leipomiseen, jolloin leivästä tulee ravitsevampaa. Ehkä voin ensi syksynä jakaa teille papujauhoista leivottavan leivän reseptin? Katsotaan… 🙂
Vastaa