
Melankolia. Tunnetko, että puutarha alkaa hitaasti osoittaa merkkejä siitä, ettei enää ole kasvukausi ja että se on alkanut hitaasti siirtyä talvilepoon. Tämä saa minussa aikaan melankoliaa.
Sadonkorjuu ja varastojen täyttäminen itse kasvatetuilla puutarhan antimilla on tietenkin hauskaa, esimerkiksi valkosipulin sadon korjuu. Mutta sipulit näyttävät hirveän kuihtuneilta ja yksinäisiltä lavakauluksissa, joissa olen kasvattanut ne.
Valkosipulin satoa voi korjata koko kevät- ja kesäkauden ajan, mutta nyt korjaamasi valkosipulit voit myös varastoida. Nyt elokuussa sipuli on saavuttanut lopullisen kokonsa, muodostanut kynsiä ja saanut peittävän kuoren, joka suojaa sipulia niin, ettei se kuivu niin nopeasti. Olemme syöneet tähän saakka vuoden 2021 valkosipulisatoa, ja luotan siihen, että voin maustaa ruokani tämän vuoden sadolla vuoden tästä eteenpäin. Pitkä säilytysaika minimaalisella ponnistelulla!


Valkosipulin luonne ja maku muuttuvat riippuen siitä, missä vaiheessa kasvuprosessia korjaat sen, ja sitä voidaan korjata monessa eri vaiheessa vuoden mittaan. Naatit voidaan korjata keväällä ja käyttää antamaan makua salaatteihin ja keittoihin. Tuoreet kynnettömät sipulit korjataan kesällä, ja niissä on mieto ja pyöreä maku, kun taas valmiit valkosipulit korjataan nyt, ja ne säilyvät pitkään.
Tarkista naatista, jos olet epävarma, milloin valkosipuli tulisi korjata. Kun naatti alkaa kuihtua ja muuttua keltaiseksi, se on merkki siitä, että sipuli on valmis. Kun naatti ja varret alhaalla maassa alkavat kuivua ja muuttua keltaiseksi, sipuli on saanut suojan bakteerien hyökkäyksiä vastaan. Korjaa sato mieluummin myöhemmin kuin liian aikaisin. Sillä, että sipuli on maassa ylimääräisen viikon tai kaksi, ei ole mitään merkitystä. Pikemminkin se on etu.


Vastaa