Harvoin sitä kohottaa kulmakarvojaan ja ajattelee ”jihuu”, kun on ostanut 3 kiloa perunoita ja menee kotiin kokkaamaan tavallista arkipäivän päivällistä. Mutta se on mukula, joka ansaitsee paljon enemmän huomiota ja ”jihuu” -tunnetta kuin mitä se nykyään saa.

Aloin googlettaa perunaa muutama päivä sitten ja löysin tietoja, jotka olivat mielestäni tosi mielenkiintoisia.
”Peruna on paitsi yksi maailman suosituimmista raaka-aineista, myös yksi terveellisimmistä. Perunat sisältävät arvokkaita vitamiineja ja kuituja. Kun syöt sen kuorineen, saat myös hyvän annoksen hyödyllisiä antioksidantteja. Peruna on maailman neljänneksi suurin ravintokasvi riisin, vehnän ja maissin jälkeen. Nykyään peruna on tuttu näky lautasillamme, ja se on klassinen lisuke monissa ruotsalaisissa ruokalajeissa. Ruotsin perunanviljelyala vastaa 54 000 jalkapallokenttää. Peruna on kuitenkin nykyäänkin Ruotsissa pieni viljelykasvi. Suurimmat tilat sijaitsevat Skånessa, seuraavina tulevat Halland ja Västra Götaland. Perunaa viljellään 25 000 hehtaarilla, mikä on vain yksi prosentti maan kokonaisviljelyalasta. Tästä huolimatta Ruotsi on 90-prosenttisesti omavarainen perunoiden suhteen. Ruotsissa korjataan vuosittain noin 500 000 tonnia perunaa.”

Nyt korjaan perunoita. Ainakin ne lajikkeet, joita istutin syksyllä ja talvella. Kun kukinta kuihtuu, on sadonkorjuun aika. Kun peruna saa olla maassa pidempään kuin uusi peruna, joka korjataan juhannukseen mennessä, siinä on paksumpi kuori. Haluat tämän paksumman kuoren perunoihin, joita säilytetään pitkään, koska ne kestävät silloin paremmin esimerkiksi homesienten hyökkäyksiä.

Sitä paitsi kun syöt perunan kuorineen, saat runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat immuunijärjestelmäämme. Kun perunat korjataan, ne kaivetaan ylös. Muista käsitellä perunoita varovasti, sillä vahingoittuneet perunat mätänevät nopeammin. Jotta perunat säilyisivät pitkään, ne on parasta säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa. Jos laitat perunat valoisaan paikkaan, on olemassa vaara, että niihin kehittyy vihreitä täpliä, jotka ovat myrkyllisiä. Tiesitkö, että koko perunakasvi mukulaa lukuun ottamatta on myrkyllinen? Myös mukulasta tulee myrkyllinen, jos se muuttuu vihreäksi. Pahoinvointi ja vatsakipu ovat kaksi oiretta, joita voi esiintyä, jos syöt perunoita, jotka ovat saaneet vihreän laikun. Siksi tätä olisi vältettävä.
Peruna. Saatavana niin monissa väreissä, muodoissa ja mauissa, jihuu mikä onni, että se on olemassa!
Vastaa