
Minun puutarhassani parsa on kasvanut vauhdilla viime viikkoina. Olen voinut korjata paljon satoa, eikä mikään tunnu hienommalta kuin suoda itselleen tuoretta, itsekasvatettua parsaa keittiöpuutarhasta.
Parsa kurottaa rehvakkaasti kohti taivasta nopeammin ja korkeammalle kuin mikään muu keittiöpuutarhassa. Ei ole mikään ihme, että sitä kutsutaan varhaisvihannesten kuninkaaksi, ja sen taivaallisen maun takia käsittelen sitä varoen ja kunnioituksella.
Parsan kasvattaminen on helppoa, mutta se vaatii kärsivällisyyttä. Siinä menee nimittäin muutama vuosi ennen kuin pääset korjaamaan parsasatoa. Tarkemmin sanottuna kolme vuotta siitä, kun istutat ne.


Parsan istuttaminen keväällä sopii hyvin. Silloin kannattaa ostaa ruukussa olevaa parsaa. Istuta parsa syvälle hiekansekaiseen multaan. On tärkeää, että kaivat vaon, joka on noin 20 cm syvä, jotta juuret tulevat kunnolla maahan. Sitten lannoitan palaneella lannalla tai kanankakkapelleteillä ennen kuin täytän vaon.
Parsaa voi hyvin kasvattaa myös lavakauluksissa. Viisi kasvia yhteen lavakaulukseen on sopivasti. Minä kasvatan lavakauluksissa, ja niiden etuna on, että saan satoa vielä aikaisemmin kuin maasta. Lavakauluksissa oleva multa lämpenee nimittäin keväällä nopeammin kuin maassa oleva.


Ensimmäisenä vuotena kun olet istuttanut parsaa, et saa korjata lainkaan satoa etkä vielä seuraavanakaan. Kolmantena vuotena voi korjata satoa säästeliäästi. Vain joitakin yksittäisiä parsoja, jotta saat makua. Sen jälkeisinä vuosina voit korjata niin paljon satoa kuin haluat, muttet koskaan pidempään kuin juhannukseen asti. Parsojen, jotka kasvavat juhannuksen jälkeen, on annettava kasvaa pitkiksi ja juurten on saatava voimaa kasvaakseen suuremmiksi, jotta ne voivat tuottaa enemmän parsaa seuraavana vuonna.
Jotta voit poimia nipun parsaa viikossa ja tarjota perheelle hieman lisäluksusta, sopiva määrä parsakasveja on mielestäni n. 10–12.
Minun mielestäni ehdottomasti parasta, mitä voit tehdä parsasta, on keittää se suolatussa vedessä, laittaa lautaselle ja antaa voinokareen sulaa sen päälle. Tarjoile sitten raastetun parmesaanin kera.

Vastaa