
Perunoiden kasvatus on helppoa ja uskomattoman hauskaa, koska sadosta tulee usein suuri. Tiesitkö, että maailman suurin peruna kasvatettiin Englannissa ja painoi 3,76 kg ja että maailmassa syödään keskimäärin 33 kg perunaa henkilöä kohti vuodessa.
Omassa perunankasvatuksessani en tähtää niin suuriin perunoihin enkä niin suureen vuosittaiseen perunan kulutukseen perheessäni. Kasvatan perunani useimmiten lavakauluksissa. Riippumatta siitä, onko sinulla suuri pelto vai vain vähän tilaa, voit aina kasvattaa perunaa vaikkapa ämpärissä parvekkeella.
Nyt on korkea aika esikasvattaa perunat. Se tehdään n. 4 viikkoa ennen istuttamista ulos. Kun olemme tulleet näin pitkälle kevääseen, on olemassa kikka, jonka avulla perunat pääsevät turbovauhtiin.

Tavallisesti laitan perunat avoimeen munakennoon pimeään huoneeseen. Lämpötila ei mielellään saisi olla yli 8–15 astetta, joten varastoni on täydellinen. Jos lisäksi laitan multaa munakennojen pohjalle, perunat eivät kasvata ainoastaan ituja vaan myös juuria, joten säästän myöhemmin muutaman viikon odotuksen ja voin korjata satoa aikaisemmin.
Kun perunat ovat kasvattaneet ituja ja juuria, istutan ne ulos n. 15 cm syvyyteen. Ne kannattaa laittaa riveihin, koska silloin ne on helppo mullata, kun varret alkavat tulla esiin maasta, ja kasvilla on myös enemmän tilaa, jolloin sadosta tulee parempi.


Yleisiä ohjeita onnistuneeseen perunoiden kasvatukseen:
- Älä kasvata perunoita enempää kuin yhden vuoden samassa paikassa, koska muuten esim. perunaruton ja maltokaariviroosin riski kasvaa. (Rotaatio joka neljäs vuosi on optimaalinen).
- Härkäpavun, maissin ja kehäkukkien kasvattaminen lähellä tai samassa maassa perunan kanssa on hyödyllistä, koska se lisää mukulan vastustuskykyä.
- Peruna viihtyy parhaiten hiekansekaisessa kevyessä mullassa.
- Lannoita yleislannoitteella ennen istutusta, esim. lannalla.
- Jos on olemassa hallan vaara, kun istutat taimet ulos, perunoiden peittämisestä kuitukankaalla on iso apu.
Vastaa