Ulko- ja sisäkasvit ovat ihania, eikä kotini olisi sama ilman kasveja. Kasvit luovat samalla kertaa rauhaa ja elämää ja saavat minut tuntemaan olevani kotona. Kirjoitin aikaisemmin ruukkukasveista. Sitä arvostettiin kovasti ja sain paljon kyselyjä tuhohyönteisistä. Siksi ajattelin syventyä niihin tänään.

Kasveihin voi tulla tuholaisia monista eri syistä – kasvi saa liikaa vettä tai kasvi on liian lämpimässä jne. Kirvat, kilpikirvat ja punkit ovat tavallisimmat tuholaiset. Mutta mitä voit tehdä, jos saat näitä kutsumattomia vieraita? Pelastus on lähellä.

Kirvat.
Kirvat ovat yleisiä. Ne imevät nestettä kasvista ja siksi kasvi kuolee, jos tuholaisia ei häädetä. Usein riittää, kun kirvoille suihkuttaa mäntysuopaliuosta. Kirvoja ei voi torjua ennalta suihkuttamalla, vaan liuoksen on osuttava kirvaan, jotta se kuolee.
Kilpikirvat.
Valkoiset nukkaiset kirvat suojaavat itsensä kilvellä. Siksi niiden torjumiseen tarvitaan vahvempia keinoja. Käytä samaa mäntysuopaliuosta kuin kirvoihin, mutta lisää hieman talousspriitä. Sprii aiheuttaa sen, että kilpi irtoaa ja mäntysuopa tappaa sitten kirvan. Tätä seosta ei tulisi suihkuttaa syötäviin kasveihin, esim. sitruskasveihin. Voit myös yrittää poimia kirvat tai huuhdella ne pois lämpimällä vedellä.
Punkit.
Lehtien välillä leijuu ohut ja tiivis hämähäkin verkko. Seitti on kehrääjäpunkin käsialaa, joka hädin tuskin näkyy paljaalla silmällä. Siitä voi olla vaikea päästä eroon, mutta pienempiin kasveihin voi kokeilla suihkuttamista. Suojaa ruukku niin, että vesi ei valu ruukkuun, kun suihkutat kasvia. Silloin punkit valuvat nimittäin multaan veden mukana ja voivat helposti kiivetä ylös ja aloittaa uudelleen seitin kutomisen.
Jos kyseessä on suuri kasvi, kuten sitruspuu, voit poimia kaikki lehdet. Kuulostaa rajulta, mutta se ei ole vaarallista, muutaman kuukauden kuluttua puussa on uudet terveet lehdet ja olet toivottavasti päässyt eroon punkeista.
Onko sinulla muita hyviä vinkkejä tuholaisten torjuntaan?
Vastaa