Emme tunnu saavan tarpeeksemme chilistä, ja yhä useammat ovat kiinnostuneet kasvattamaan chilejä kotona. Erityisesti miesten keskuudessa kiinnostus tämän tulisen hedelmän kasvattamiseen on kasvanut yhä suuremmaksi. Hipsterkulttuuri on ottanut chilin kasvattamisen omakseen, ja se on varmasti innoittanut monia nuorekkaita miehiä alkamaan kasvattamaan chilejä ja ottamaan selvää erilaisista chililajikkeista.
Toisena chilin suosion mittarina toimivat kaikki uudet keittokirjat, joissa tätä maustetta käytetään sekä lämpimiin ruokiin että jälkiruokiin. Ajattelin kertoa hieman pikafaktoja tästä mausteisesta ja hyödyllisestä kaunokaisesta!
Jos haluat vinkkejä chilin kasvattamiseen, löydät niitä muutama viikko sitten julkaistusta postauksesta (täältä).
Faktoja chilistä:
Chililajikkeita on monia erilaisia – punaisia, vihreitä, keltaisia ja oransseja. Myös eri chililajikkeiden voimakkuus vaihtelee – miedoista chileistä aina vaarallisen tulisiin pikkuhedelmiin. Tulisuus aiheutuu kapsasiini-nimisestä aineesta, jota kaikki chilihedelmät sisältävät suuremmassa tai pienemmässä määrin.
Chilin voimakkuutta mitataan yksikössä, jonka nimi on scoville.
Nimi scoville tulee asteikon laatijalta, Wilbur Scovillelta, joka syntyi USA:ssa 1800-luvulla. Hän keksi 1900-luvun alussa tavan mitata chilin tulisuutta ja antaa sille scoville-luvun, joka kuvaa hedelmän voimakkuutta. Aluksi Wilbur Scoville mittasi voimakkuutta kielellään! Nykyisin on olemassa laboratoriotesti, joka pystyy luokittelemaan chilin tarkemmin asteikolle.
Maailman voimakkain chili on Trinidad Moruga Scorpion. Sen voimakkuus on 2 000 000 scovillea! Vertailun vuoksi huomattavasti miedomman jalapenon voimakkuus on noin 25 000 scovillea.
Chili on tulinen ja hyödyllinen mauste, jota voi viljellä yhtä hyvin kasvihuoneessa kuin ikkunalaudallakin. Chilin siemenet itävät hyvin, ja siksi niiden kasvattaminen on melko yksinkertaista. Lyöttäydy mieluusti yhteen muutamien muiden chilifanien kanssa ja vaihtakaa taimia keskenänne, niin pääsette nauttimaan useammista lajikkeista.
Vastaa