
Ulkona on yksi aste lämmintä, ja aurinko paistaa. Se saa minussa aikaan erilaisen tunteen, joka ei enää tunnu pimeältä talvelta. Tuntuu keväältä ‒ tai kevättalvelta. Kun on yksi lämpöaste ja auringonpaistetta, kasvihuoneessa tulee lämmin. Juuri nyt täällä sisällä on 16 lämpöastetta, ja aurinko on ainoa lämmönlähde. Meillä on tapana kahvitella täällä ja syödä kahvin kanssa maailman parasta leipää.
Kun aurinko tulee esiin, tekee erityisen paljon mieli asioita, joihin ei ehkä yleensä ole aikaa tai tarmoa. Päätin siis leipoa leipää nyt, kun aurinko täytti energiavarastoni, ja leivästä tuli mielettömän hyvää. Se on oma reseptini, jonka sekoitin kaapistani löytyneistä aineksista. Minulla oli vähän kaikenlaisia jauhoja ja joitakin pähkinöitä sekä porkkana, joka piti syödä pois. Ja tiedättekö mitä ‒ siitä saattoi tulla maailman paras leipä! Annan siis oman reseptini, mutta te voitte tietysti katsoa, mitä teidän kaapistanne löytyy, ja tehdä oman tulkinnan.


Ainekset:
5 dl spelttijauhoja.
5 dl ruisjauhoja.
2 tl ruokasoodaa.
1 tl leivinjauhetta.
1 tl suolaa.
6 dl piimää.
1 dl leikattua paahdettua kaurarouhetta tai 1 dl pellavansiemeniä.
1 suuri raastettu porkkana.
0,5 dl siirappia tai hunajaa.
Pähkinöitä maun mukaan. Itse käytin saksanpähkinöitä.
Tee näin:
- Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa.
- Lisää kaikki muut ainekset.
- Kaada tarttuva taikina leipävuokaan.
- Paista uunissa 100 asteessa 20 minuuttia. Nosta sen jälkeen lämpötilaa 25 asteella 20 minuutin välein siten, että paistoaika yhteensä on 1 tunti ja 40 minuuttia.
- Anna leivän jäähtyä hieman ennen kuin leikkaat sitä. Nauti!

Istua kasvihuoneessa helmikuun alussa ja tuntea, miten kevät tulee sisään lasiruutujen läpi, tuntuu ihanalta. Voi, joka sulaa lämpimän leipäviipaleen päällä juuston ja hillon kera. Se on elämänlaatua minun mieleeni ja on upeaa, että saan kokea sen kotonani.
Vastaa