Lasi vai muovi, ja mikä koko pitäisi valita?
Minkä kasvihuoneen valitsisin? Malleja on niin paljon. Niin paljon kokoja ja värejä…
Ajatukset vain raksuttivat, ja vietimme muutaman unettoman yön ennen kuin lukitsimme valintamme. Kun olimme päättäneet sijoittaa säästämämme rahat kasvihuoneeseen, oli tehtävä monia valintoja. Olen melko huoleton ihminen, joka ei vatvo asioita kovin paljon. Asiat menevät niin kuin ne menevät, ja luotan mututuntumaani. Mutta tämä päätös oli minulle suuri. Siksi toivon voivani auttaa teitä, jotka pohditte kasvihuoneen ostamista.
Minä, joka työssäni neuvon päivittäin asiakkaita fiksuissa kasvihuonekaupoissa, sain yhtäkkiä alkaa esittää kysymyksiä itselleni.
- Mihin tarkoitukseen haluan kasvihuoneen?
- Käytetäänkö kasvihuonetta vain viljelyyn vai myös viihtyisiin iltoihin perheen kanssa?
- Kuinka paljon tilaa puutarhassamme on?
- Haluanko muurin päällä olevan kasvihuoneen?
Olin kuullut vastaukset tuhansia kertoja muiden suusta, mutta asia muuttui vaikeaksi, kun minun itseni piti vastata kysymyksiin. Onneksi osaamiseni ohjasi minut oikeaan.


Jos haluaa käyttää kasvihuonetta sekä viljelyyn että oleskeluun, on sen oltava 14–15 neliötä tai suurempi. Koska olen itse ostanut kasvihuoneen, neuvon kaikkia asiakkaitani ostamaan yhden koon suuremman mitä ensin ajattelee. Tilan täyttää nopeasti kasveilla, tai siihen voi sijoittaa yhden istumapaikan lisää. Tämä ei ole minulta mikään myyntikikka, vaan tie onnistuneeseen ostokseen.

Jos visiona on käyttää kasvihuonetta vain viljelyyn, suunnittele sinne kuitenkin edes yksi pieni tuoli. Kasvihuoneessa tulee viettäneeksi monia tunteja, etkä halua kävellä koko matkaa sisälle lepäämään vaan haluat levähtää kasvihuoneessa.
Pitäisikö kasvihuoneen seiniin ja kattoon valita lasi vai eristysmuovi?


Jos kasvihuonetta haluaa käyttää viljelyyn, eristysmuovilla on selkeät edut lasiin verrattuna. Se muun muassa eristää paremmin. Joten jos haluaa lämmittää kasvihuonetta puhaltimella viljelykauden pidentämiseksi, muovisen kasvihuoneen lämmittäminen tulee edullisemmaksi kuin lasisen. Muovin huonona puolena on kuitenkin se, että kennoihin muodostuu kondenssivettä, ja sen myötä muodostuu vihreää kasvillisuutta ja likaa, jota on vaikea saada pois. Muovi ei ole kirkasta, mikä tarkoittaa, ettei siitä näe läpi. Joten viihtyisyys heikkenee hieman, koska muoviseinäisessä kasvihuoneessa ei ole niin mukava istuskella. Siitä, että valitsee muovin kattoon ja lasit seiniin, ei ole mielestäni hyötyä. Ainut etu tässä ratkaisussa on se, että muovi varjostaa polttavilta auringonsäteiltä. Verho ajaa kuitenkin saman asian yhtä tehokkaasti.
Kaikkien uusina valmistettujen kasvihuoneiden lasien on oltava turvalasia. Näin sanoo laki, joka tuli voimaan tammikuussa 2018. Etuna on se, että turvalasi on paljon kestävämpää kuin tavallinen lasi. Jos lasi menee rikki, seurauksena ei ole vakavia vammoja, sillä lasi murenee tuhansiksi pieniksi sirpaleiksi, jotka eivät ole teräviä.
Huonona puolena on se, että auringon voimakkaat säteet voivat polttaa kasvien lehdet ja tuhota kasvillisuuden. Jos tarjolla ei ole luonnollista varjostusta, kuten puuta, on varjoa luotava verhoilla tai vastaavalla. Tiettyihin kasvihuonemalleihin on saatavilla verhoja, ja muihin tarjolla on tarvikkeita oman ripustusratkaisun rakentamiseksi verhoja varten. Verhona voi käyttää esimerkiksi kuitukangasta tai säkkikangasta.
Seuraavassa postauksessa käsittelen pohjatöitä ja kasvihuoneen sijoittamista.
Toivottavasti se kiinnostaa!
Vastaa