
Tervetuloa ihana toukokuu! Kaikki nurmikot eivät vielä ehkä ole vihreitä, mutta useimmissa paikoissa lumi on nyt poissa, ja voimme taas nauttia vehreydestä ja elämästä. Toukokuu on varmaankin kuukausi, jossa vietän eniten aikaa puutarhassa. On haravoitava nurmikko, kylvettävä, istutettava kukkia, siivottava kasvihuone, leikattava ruusut ja tietysti nautittava kevätauringon lämmöstä lämpimällä eteläseinustalla.
Tähän aikaan vuodesta rikkaruohot kasvavat puutarhassa hurjaa vauhtia. Jos on sinnikäs nyt ja pitää rikkaruohot poissa jo alussa, on voittanut paljon. Minä panostan paljon rikkaruohojen kitkemiseen ja puhdistamiseen pois nyt toukokuussa, jotta vältyn siltä myöhemmin.

Kun rikkaruohot kaivaa nyt ylös juurineen ja varmistaa, että kukkapenkit ovat todella puhtaita rikkaruohoista, ne eivät saa tilaa myöhemmin, koska kun kaikki perennat ovat saaneet vauhtia kasvuunsa, ne tukehduttavat uudet rikkaruohot, jotka yrittävät päästä kasvamaan.
Lannoittaminen on ehdottomasti tehtävä nyt, jotta saat pitkän ja onnistuneen kukinnan. Itse suosin luonnollista lannoitusta keinotekoisen sijaan. Ajattelen kaikkia pieniä mikro-organismeja, jotka auttavat minua puutarhassa, ja haluan antaa jotain takaisin maahan. Siksi laitan kerroksen lehmänlantaa kaikkiin kukkapenkkeihini, kun olen puhdistanut pois rikkaruohot.


Levitän lisäksi kukkapenkkeihin kanankakkaa 1–2 kertaa kuussa keskikesään asti. Sen jälkeen lannoittamisesta ei ole enää paljonkaan hyötyä. Se kuulostaa ikävältä, mutta sen jälkeen kasvit valmistautuvat jälleen talvilepoon, ja jos niille antaa ravinteita liian myöhään, ne eivät toisaalta käytä kaikkia ravinteita ja toisaalta ne rasittuvat, jos ne ovat kasvukaudessa juuri ennen talvilevon alkua.

Vastaa