Mikä antaa makua arkeesi? Minun arjestani tulee selkeästi maukkaampaa ja vihreämpää, jos voin käyttää ruoanlaitossa omia mausteitani. Se nostaa yksinkertaisimmatkin arkiruoat uskomattomiin korkeuksiin. Sitä paitsi omien yrttien kuivaaminen on helppoa, ja paras aika siihen on juuri nyt.

Oregano, timjami ja rosmariini ovat esimerkkejä yrteistä, joita kuivaan. Persiljan, basilikan ja tillin silppuan ja pakastan. Mielestäni silloin se maistuu voimakkaammalta ja säilyttää värinsä paremmin.


Kuivattamisen voi tehdä monella eri tavalla. Yrttien ripustaminen ylösalaisin pienissä kimpuissa lämpimään ja kuivaan paikkaan on täydellistä. Minä ripustan omani kasvihuoneeseen, ja prosessi kestää noin viikon. Kun mausteet ovat todella kuivia, laitan ne tehosekoittimeen ja sekoitan, kunnes ne ovat hienontuneet.

Yrttejä voi kuivattaa myös uunissa, jos haluaa nopeuttaa kuivumista. Olen oppinut sen Hannalta Yrtit laitetaan leivinpaperin päälle uunipellille. Sitten yrtit laitetaan uuniin 50 asteeseen ja luukku raollaan. Siten yrtit kuivuvat parissa tunnissa.

Kuivatan myös chilini ja laitan ne tehosekoittimeen, kun ne ovat kuivuneet. Tykkään tehdä chilisuolaa, jota voi käyttää meheviin syyspatoihin syksyn ja talven kylminä päivinä. Silloin otan kuivattuja chililastuja ja sekoitan ne karkean suolan kanssa. Otan eri määrän eri chilejä riippuen niiden lajista ja sekoitan eri chilejä, jotka eroavat vahvuudeltaan, jotta saan parhaan sekoituksen.

Minusta on kivaa aloittaa nyt kaappien täyttäminen ja hamstraus. Vielä ihanampaa luksusta on talvella, kun voi ottaa esiin omat mausteet sekä vihannekset ja saada ateria osittain itse kasvatetusta sadosta.
Vastaa