
Mausteista kaipaisin varmaan eniten valkosipulia, jos sitä ei olisi. Siis suolan jälkeen. Olen kasvattanut sitä itse 6-7 vuotta ja olen enemmän tai vähemmän omavarainen valkosipulin suhteen. Itse kasvatettujen ja kaupasta ostettujen välillä on suuri ero. Voit istuttaa erilaisia valkosipulilajeja, joilla kullakin on oma ainutlaatuinen luonteensa. On olemassa varhaisia lajikkeita, jotka ovat aromikkaita ja jotka voidaan varastoida ja säilöä ja jotka säilyttävät edelleen muotonsa.
Jos haluat istuttaa valkosipulia, nyt on oikea aika tehdä se. Valkosipulin kasvattaminen kuormalavakauluksissa on hyvä idea. Syksyisin ja keväisin multa saattaa helposti kastua läpimäräksi, jos se ei ole koholla, joten mätänemisriski on pienempi, jos kasvatat kuormalavapenkeissä.

Vältä ostamasta ruokakaupasta valkosipulia, jota aiot käyttää siemeninä. Ne on usein lämpökäsitelty, jotta ne eivät itäisi. Osta siis kylvämiseen tarkoitettuja sipuleita. Kun suunnittelet istutusta, tee näin:
- Jaa valkosipuli kynsiksi.
- Upota kukin kynsi noin 7 cm maanpinnan alapuolelle ja peitä se mullalla. Istutan ne aina paljon tiheämmin kuin mitä suositellaan. Jätän väliin vain muutaman senttimetrin. Näin voin harventaa varhaiskeväästä alkaen ja käyttää aikaisin muodostuneet pienet sipulit ja jättää osan syksyyn asti. Jäljelle jäävillä on sitten enemmän tilaa, koska korjaan satoa.

Keväällä varret puhkaisevat mullan ja tulevat ensin näkyviin. Niitä on ihana käyttää salaateissa ja koristeena sellaisenaan. Niissä on mieto valkosipulin makea maku, ja ne piristävät mitä tahansa arkiruokaa. Jos haluat, laita muutama kynsi keittiön työtasolle. Aseta ne kostutetulle lautaselle tai pieneen lasiin, jossa on muutama tippa vettä. Sitten valkosipulinkynsi itää ja voit korjata raikkaan vihreät lehdet. Ihana maku pimeimmän syksyn aikaan. Voit korjata lehtiä yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes kynsi ei enää jaksa tuottaa enempää, mutta se jaksaa enemmän kuin uskotkaan.

Vastaa