
Talvi tuntuu kaukaiselta täällä etelässä, mutta toki sitä on alkanut aavistaa, että se on tulossa. Yöt ja aamut ovat viileitä, ja päivät ovat huomattavan lyhyitä verrattuna kuukauden tai kahden takaiseen.
Meidän kasvihuoneenomistajien on tärkeää huolehtia tietyistä asioista ennen tuulisempia ja huonompia säitä.
On tarkistettava, että kasvihuone on siinä kunnossa, että se kestää pitkän ja ankaran talven. Ja rehellisyyden nimissä minun on myönnettävä, että juuri tämä on hyvin helppo jättää tekemättä. Siksi on hyvä tehdä se nyt, kun sää yhä houkuttelee olemaan ulkona eikä tekosyitä siksi ole niin paljon.

Aloita tarkistamalla, etteivät kasvihuoneen räystäskourut ole täynnä lehtiä. Poista tarvittaessa lehdet ja muu lika kouruista. Huuhtele letkulla syöksytorvet ja varmista, ettei niihin ole juuttunut lehtiä, jotka estävät veden virtauksen ja imevät itseensä vettä. Tällöin syöksytorvi voi pahimmassa tapauksessa rikkoutua pakkasella.

Kiristä kaikki mutterit, joiden avulla kasvihuone pysyy koossa. Kun tuulee, kasvihuone tärisee hiukan, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, etteivät mutterit enää ole niin tiukalla kuin niiden pitäisi olla. Kaikista tärkein asia on, että katon vinottain kulkevat tuet ovat vankat eivätkä ole irronneet. Ne pitävät koossa koko kasvihuoneen päätyä ja tekevät siitä vakaan. Jos ne irtoavat, harja painuu alas ja pullistuu sisäänpäin. Tällöin harja roikkuu ja kasvihuoneen sisälle vuotaa vettä.

Ota sisään myös automaattisten ikkunanavaajien männät. Ne voivat muuten jäätyä rikki kylminä päivinä. Avaajia on erilaisia, joiden väliltä voi valita. Jotkut kestävät talven ulkona, mutta esimerkiksi minun ikkunanavaajani ei kestä sitä.
Kasvihuoneen talvisuojaus on tärkeää. Sen voi tehdä lukitsemalla avaajat vahvalla narulla tai nippusiteillä siten, ettei myrsky pysty pakottamaan niitä auki. Niin kauan kuin ikkunat ja ovet ovat kiinni ja kasvihuone on tiivis, kasvihuone kestää voimakastakin tuulta. Jos jotakin avautuu, esimerkiksi lasiruutu rikkoutuu tai tuuli avaa oven tai ikkunan, on vaara, että kasvihuoneeseen muodostuu ylipaine, joka irrottaa lasiruutuja.
Alueella, jolla sataa runsaasti lunta, on hyvä laittaa tolppa lattian ja katonharjan väliin siten, ettei lumikuorma pääse painamaan katonharjaa alas. Samalla on erittäin tärkeää huolehtia, ettei kasvihuoneen katolla ole lunta. Rakennetta ei ole suunniteltu kestämään lumikuormaa. Tolpan asentamisesta huolimatta lumi on siis pudotettava katolta.
Kun tämä on tehty, voin toivottaa syksyn ja talven tervetulleiksi. Jokaisessa vuodenajassa on omat puolensa. Nyt nautin hiljaiselosta, kunnes 4‒5 kuukauden kuluttua aloitan jälleen kasvien kasvatuksen odotus suurimpana motivaationa.
Vastaa