Tammikuu – joka vuosi suhtaudun kaksijakoisesti tähän kuukauteen. Minun on vaikea määritellä tammikuuta sanoin. Se voi olla lunta ja ihania aurinkoisia päiviä tai toisaalta loskaista ja harmaa säätä ja lyhyitä päiviä.
Mutta nyt päivät pitenevät vähitellen ja valo alkaa lisääntyä. Se antaa energiaa. Oleskelen mielelläni kasvihuoneessa ottamassa valon vastaan. Sytytän paljon kynttilöitä kasvihuoneeseen ja grillaamme makkaraa ulkona, jolloin saamme ulkonakin ollessamme vähän lämpöä. Ulkosalla on mukavaa myös tammikuussa, kunhan pääsee tuulensuojaan.
Teitä pohjoisempana asuvia, jotka saatte tavallisesti enemmän lunta, muistutan siitä, että kasvihuoneen katolla ei saa olla lunta. Ei ainakaan paksua kerrosta.

Kasvihuoneille ei ole tehty lumenkantavuuslaskelmia ja siksi sanotaan, että kasvihuoneen katto pitäisi pitää puhtaana lumesta. Kasvihuoneen lasi on turvalasia (karkaistua floatlasia), joka on äärimmäisen kestävää. Se ei murru helposti ja siksi koko kasvihuonerakenne voi vaurioitua ja profiilit voivat vääntyä, jos ne altistuvat liian suurelle lumikuormalle.
Silloin kasvihuoneeseen voi valua suuria määriä vettä. Pahimmassa tapauksessa kasvihuoneen katto voi romahtaa.
Paras tapa pitää kasvihuone paljaana lumesta on pyyhkiä lumi pois, sen voi tehdä teleskooppivartisella lumentyöntimellä. Tällaisen lumentyöntimen voi ostaa Willab Gardenilta.
https://www.willabgarden.fi/produkt/lumentyonnin-teleskooppivarrella/2282

Jos et asu kasvihuoneen sijoituspaikassa tai jos pelkäät, että yöllä saattaa suuria määriä lunta, kasvihuoneen harjapalkki kannattaa tukea. Silloin harja ei notkahda lumen painon alla. Tämä ei ole mikään takuu, mutta hyvä vinkki niille, jotka eivät voi tarkastaa kasvihuonettaan päivittäin.
Vastaa